Ebeveynlerin Plastik Oyuncakla İmtihanı - Kidsmondo

Ebeveynlerin Plastik Oyuncakla İmtihanı

Ebeveynlerin Plastik Oyuncakla İmtihanı

Oyuncak dünyası baş döndürücü bir hızla değişiyor. Ucuz, parlak renklere sahip göz alıcı plastik oyuncaklar piyasadaki tüm oyuncakların yüzde doksanından fazlasını oluşturuyor. 

Bu ucuz oyun eşyaları diğer plastik ürünlerle benzer riskleri taşımalarının yanı sıra, hem çok daha kısa bir süre için kullanımda olmaları hem de hemen hemen hiçbirinin geri dönüştürülemiyor olması nedeniyle sadece çocuğunuza değil uzun vadede çevreye de çok fazla zarar veriyor. Pahalı türevleri bile olması gerekenden çok daha kısa bir süre içerisinde yıpranıp çöpe atılmaktan kurtulamıyor.

Ancak plastik oyuncaklarla ilgili tek sorun geri dönüştürülemiyor olmaları ve kaçınılmaz sonlarının çöp dağları olması değil. Bununla beraber içeriğinde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığına etkileri de tam olarak bilinmemekte. Örnek vermek gerekirse, şu anda plastik oyuncaklarda kullanılan bir kimyasalın(phthalates) birden fazla sağlık sorunuyla ilişkisi tespit edilmiş durumda. Özellikle küçük çocukların oyuncakları ağızlarına götürmek gibi bir alışkanlıkları olduğu için bu plastik oyuncaklar daha da riskli olmakta.

Hem çevreye verdikleri zarar hem de insan sağlığına olan kötü etkileri göz önüne alındığında, uzun ömürlü dayanıklı materyallerden yapılan oyuncakları seçmek en iyi çözüm olarak öne çıkmakta. Alternatif olarak ahşap, pamuk, doğal kauçuk plastik oyuncak üretiminde kendine daha fazla yer bulabilir. Tabi bunu belirleyecek olan sizin ve benim gibi tüketicilerin tercihleridir.

Plastik oyuncaklarla ilgili bir diğer sorun ise tüketim hızları. Çocuklar doğum günlerinde, bayramlarda, partilerde hazırlanan hediye torbalarında, fast food zincirlerinde çocuk menülerinin yanında ya da çeşitli dergilerle beraber bu tip plastik oyuncaklara maruz kalıyorlar ne yazık ki. Bu oyuncaklar çoğu zaman çocukların ilgisini kısa bir süre için üzerlerinde tutabiliyorlar ve daha sonra da bir kenara fırlatıp atılıyorlar ya da çok kalitesiz olmaları nedeniyle çok kısa bir sürede kırılıp kullanılamaz hale gelebiliyorlar.

 

 

Başta da söylediğim gibi bu tip plastik oyun eşyalarının piyasayı bu denli domine etmesi nedeniyle çevreyle ilgili duyarlılığa sahip firmaların ürünlerini piyasada kolayca bulmak neredeyse imkânsız.

Sadeoyuncak olarak sürdürülebilir oyuncak almak bir seçenek değil ise bile çevreye duyarlı olmak adına yapılabilecek en iyi şeyin oyuncak tüketimini azaltmak olduğunu düşünüyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı bir şekilde yaşayabileceği bir dünya bırakmak ve onların karbon ayak izini azaltmak için yapabileceğiniz şeylerden biri de bu olabilir. Sizin bu konuda düşünceleriniz nedir merak ediyoruz? Yorum kısmına diğer okurlar için de esin kaynağı olması adına aldığınız aksiyonları yazarsanız mutlu oluruz.

 Çevreye Duyarlı Oyuncaklarımıza Gözatın

Fotoğraf: Jana Krenova

Yorum bırak

* Zorunlu alanlar

Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

Gizlilik Sözleşmesi'ne bak