Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek I - Kidsmondo

Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek I

Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek I

Bu yazı çocuğumuza erken çocukluk döneminde gerek ebeveynlik stili gerek de oyuncak seçiminde nasıl yardımcı olabileceğimiz ile ilgili yazı dizimizin ilk bölümü. 

Erken çocukluk dönemi doğumdan 8 yaşına kadar olan dönemi kapsamaktadır ve çok önemli bir evredir. Hatta bu dönemin bundan sonraki eğitim hayatlarından çok daha önemli olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.

Neden?

Çünkü çocukların bu süre zarfında öğrenecekleri şeyler ve nasıl öğrendikleri, hayatlarının geri kalanı için bir temel oluşturur.

Hayatlarının bu ilk yıllarındaki eğitim araçları çocukların sosyal, duygusal ve fiziksel sağlığını şekillendirir ve hayat boyu öğrenme için gerekli olan içsel motivasyonu geliştirmeye de yardımcı olacaktır.

Dolayısı ile takip edeceğiniz erken çocukluk dönemi filizofisi ne olursa olsun temel olan nokta çocuğun rehberliğinde olmasıdır.

Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

Bu ancak ve ancak çocuğumuzu izlemek ve ona uyum sağlamak ile mümkündür.

Herşey bebeğinizin doğumuyla başlar. Doğdukları andan itibaren bebeğimiz için yapabileceğimiz en iyi şey onun kendi hızında gelişmesine izin vermektir aslında. Bu dönemde onları neyin mutlu ve güvende hissettirdiğini gözlemleyerek bu deneyimleri sunmak yeterlidir.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar için ise tavrımızı, doğal meraklarını teşvik etmek ve onlara insanlar, yerler ve çevrelerindeki şeylerle bağlantı kurmaları için çeşitli fırsatlar sağlamak yönünde değiştirebiliriz.

Okul öncesi dönemde ise bu, yine onların ilgi alanlarını takip edip farklı konseptleri onların merakları doğrultusunda sunmak anlamına gelir.

Erken çocukluk dönemine geldiklerinde ise, tutkularının peşinden gitmeleri için onlara bol bol boş zaman tanımak yerinde olacaktır.

Çocuğunuzun gelişimini daha iyi anlamak ve destek olmak adına, şema kavramının farkında olmak da çok önemlidir. Şemalar, çocukların oyun ve keşif yoluyla çevrelerindeki dünyayı anlamalarını sağlayan tekrarlanan davranış kalıplarıdır.

Mesela küçük bir çocuğun objeleri devamlı yere atması bir şemadır aslından. Farklı objeleri yere atarak küçük çocuğunuz aslında şemasını geliştirmekte aslında. Yaptığı çok sayıda denemeden sonra topun yerden sektiğini, bazı şeylerin kırıldığını, bazı şeylerin çok ses çıkardığını ve daha bir çok şeyi farketmiş durumda muhtemelen.

Çocukların şemalarını tam olarak keşfetmelerine yardımcı olan oyuncaklar sunmak ise onların içsel motivasyonlarını takip ederek yeni şeyler öğrenmerine yardımcı olmamızı sağlayacaktır.

Sıkça rastlanan şematik oyun türlerini ve bu şematik oyunları destekleyecek oyuncak seçimlerine ise bir sonraki blogumuzda değiniyor olacağız.

Yorum bırak

* Zorunlu alanlar

Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

Gizlilik Sözleşmesi'ne bak