Rol Yapma Oyunlarının ve Ucu Açık Oyunun Çocuklar İçin Önemi - Kidsmondo

Rol Yapma Oyunlarının ve Ucu Açık Oyunun Çocuklar İçin Önemi

Rol Yapma Oyunlarının ve Ucu Açık Oyunun Çocuklar İçin Önemi

Role-play ve ucu açık oyunu teşvik eden oyuncaklar ile ilgi kataloğumuzu genişletirken rol yapma oyunlarının ya da yaratıcı oyunun çocuklar için neden önemli olduğunu sizler ile paylaşmak istedik.

 

1: Yaratıcılığı ve hayal gücünü teşvik eder

 

Rol yapma oyunu çocukların bilişsel yeteneklerini ve becerilerini doğal olarak geliştirmelerine ve kullanmalarına yardımcı olur. Hayal güçlerini düzenli olarak kullanarak yaratıcılık sergilerler ve kendileri için düşünmeyi öğrenirler. Çocuklarımızın okulda aldıkları notlara bu kadar önem verilen bir dönemde, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri ve büyülü bir olasılık alanında yaşayabilecekleri bir dünya yaratmak daha da önemli artık günümüzde.

Şu alıntı bana bilgi ile ilgili sahip olduğum ön kabullerin tamamını sorgulamamı sağladı,  yüzden özellikle ezber bilginin bu kadar kutsandığı bir toplumda zaman zaman paylaşmayı seviyorum:

"Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Hayal gücü tüm dünyayı kucaklarken bilgi artık zaten bildiğimiz ve anladığımız ile sınırlıdır.” Albert Einstein

 

2: Sosyal ve duygusal gelişimi teşvik eder

 

Empati rol yapma oyunları ile gelişir. Çocuklar belirli duygusal durumları içselleştirmeyi ve anlamayı öğrenir bu oyunlarda. Başka biri gibi davrandıklarında veya nesneleri başka bir şey olarak kullandıklarında, farklı sosyal durumları ve farklı duyguları deneyip yanılarak deneyimlerler. Oynamak için birbirleriyle nasıl etkileşim kuracaklarını, işbirliği yapacaklarını veya ortaklaşa nasıl çalışılacağını öğrenirler. Kendilerini ifade etmeleri, kaygı ve korkuların üstesinden gelmeleri için kendi yarattıkları ve anlamlandırabildikleri güvenli bir ortamdır bu kurgu dünya.

 

3: İletişim ve dili geliştirir

 

Çocuklar, bakım verenlerden, arkadaşlarından ve diğer yetişkinlerden duydukları kelimeleri bir duyar duymaz öğrenmek konusunda şaşırtıcı derecede başarılıdırlar.  Rol yapma oyunu, dilin gücünü ve bu kelimelerin çeşitli senaryolarda nasıl kullanılacağını anlamaya yardımcı olur. Ayrıca söylenenleri dinlemeye teşvik eder. Kızımızın duyduğu bu tür kelimeleri doğru bağlamda ("çok kızgınım" gibi) kullandığını ilk duyduğumda gülmemek için çok çabaladım. Ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyordu ama duyguyu anlıyordu. Duyguları anlamak ve ifade etmek de iletişim için en önemli şeylerden birisi. Çocuklarınız ile siz de bu ve benzeri eğlenceli oyun senaryoları oluşturabilir ve tren istasyonunda olmak, otobüs durağında beklemek, araba ile seyahat etmek veya alışveriş yapmak gibi gündelik işler ile ilişkili yeni kelimeler kullanmaya teşvik edebilir ya da farklı duyguları anlayabilecekleri güvenli ortamlar yaratmalarına yardımcı olabilirsiniz.

 

4: Düşünme, öğrenme ve problem çözme becerilerini geliştirir

 

Yaratıcı oyunun doğası, çocukların ne oynayacaklarına, kiminle nasıl oynayacaklarına, kuralların ne olduğuna, oynamak için neye ihtiyaç duyduklarına veya bir şeyler ters gittiğinde ne yapacaklarına karar vermeleri gerektiği anlamına gelir ki bunların hepsi bilişsel düşünmeye ihtiyaç duyar. Hayatlarının geri kalanında kullanacakları oldukça önemli bir beceri.

 

5: Fiziksel gelişimi destekler

 

Bir korsan oyununda koşmak, atlamak, tırmanmak, yeni adalar keşfetmek ya da bir oyunda tekneye atlayıp Vikingler gibi davranmak genellikle fizikseldir ve motor becerileri geliştirmenin harika bir yoludur. Bir bebeğin elbisesini değiştirmek, saç örmek, diskler veya bloklar kullanmak, yemek yer gibi yapmak gibi basit bir eylem bile, ince motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Yorum bırak

* Zorunlu alanlar

Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

Gizlilik Sözleşmesi'ne bak